TC Munstergeleen

NIEUWSBRIEF
De voorzitter spreekt....
IMG_2743

Wintertijd, donker. Lampen vroeg aan. Het kwik onder 10. De buitenlucht vochtig. Ondanks al deze ontberingen bruist het van activiteiten op de tennisbaan, er wordt alle dagen volop getennist. TCM houdt geen winterslaap. We verwelkomen maar liefst 75 winterleden, afkomstig van GTR, Panta Rhei, SLTC en Orient. Naast deze nieuwe leden weten ook de tennissers van onze eigen club de tennisbaan in deze tijd te vinden.

In het begin van deze winterperiode moet er veel intensief onderhoud aan de banen uitgevoerd worden, immers de banen liggen continu vol met bladeren. Dankzij de inspanningen van de vrijwilligers van de baancommissie (Rob, Sef en Jules) worden de banen speelbaar gehouden. CHAPEAU!!

Ook de barcommissie heeft gezorgd voor meer leefbaarheid op het park in deze periode. Zij hebben georganiseerd dat de kantine de meeste avonden geopend is. Super.

Met de lagere school is een programma gestart waarbij kinderen, gedurende de wintermaanden kennis gaan maken met de tennissport. Onder leiding van onze trainer Chris worden enkele gymlessen ingevuld met tennisspelletjes op ons park. Het bestuur hoopt hiermee meer kinderen te binden aan onze vereniging.

Aarzel je nog om ook in deze periode buiten te tennissen, trek een trui aan, maak een afspraak met je vrienden, pak je racket en probeer. Ik weet zeker dat je zult genieten.

Martin Flinsenberg

Baangebruik tijdens de winterperiode

Er zijn veel leden die tijdens de wintermaanden blijven tennissen op onze banen. Ook zijn er veel tennissers die een speciaal winterlidmaatschap hebben om op de banen van TCM te kunnen spelen gedurende de wintermaanden. Tennissen kan vrijwel altijd, maar er zijn wel wat aandachtspunten:

Bladeren

Onze groundsmen doen in de herfstperiode minstens 2x per week de bladeren verwijderen met behulp van bladblazers. Toch zullen er bladeren op de banen blijven vallen. Als er veel bladeren op de baan liggen is dat niet fijn spelen. Het kan leiden tot glijpartijen en je ziet de bal niet goed. Probeer daarom voordat je gaat spelen zoveel mogelijk zelf de bladeren en takjes te verwijderen.

Kale of droge vorst

Kale of droge vorst is voor TCM geen enkel probleem en het bespelen onder die omstandigheden dus ook niet. Een bevroren tennisbaan kan iets harder aanvoelen, maar bij voldoende vlakheid is bespeling geen probleem.

Rijp

Rijp is witte aanslag die wordt veroorzaakt door het neerslaan en bevriezen van waterdamp in de lucht. Voor de TCM banen is rijp technisch gezien geen probleem. De vezel zal niet afbreken door de aanwezigheid van een dun ijslaagje. Er zal heel goed beoordeeld moeten worden in hoeverre de aanwezige rijp (zeker bij hardnekkige of ruwe rijp) gladheid van het speeloppervlak veroorzaakt. Bij gladheid is er gevaar voor de spelers, dus zal niet gespeeld mogen worden.

IJzel

IJzel is eigenlijk niets anders dan regen die bevriest, zodra het in aanraking komt met een bevroren oppervlak. Er vormt zich dan een ijslaag waardoor het oppervlak glad wordt. Bespeling van een beijzelde tennisbaan is niet toegestaan, omdat dit schadelijk is voor de baan en het te gevaarlijk is om te spelen.

Sneeuw

Op een volledig besneeuwde tennisbaan is het niet toegestaan om te spelen. Het heeft namelijk tot gevolg dat de sneeuw in de mat wordt getrapt. De temperatuur hoeft maar licht te stijgen en vervolgens weer te dalen en er vormt zich een ijslaagje. Indien er zich een ijslaag heeft gevormd, mag er zeker niet worden gespeeld. Ga ook niet de sneeuw van de banen scheppen. De toplaag (mat) kan beschadigd worden en de infill wordt ongelijkmatig verdeeld.

Opdooi

Opdooi is het verschijnsel wanneer na het intreden van de dooi het dooiwater niet weg kan door een bevroren en water-ondoorlatende ondergrond. Indien bij het dooiproces water op de baan blijft staan, dan duidt dat op een afgesloten ijslaag constructie. Er mag dan niet gespeeld worden. Blijft er geen water op de baan staan en is het speeloppervlak verder droog en schoon van sneeuw, dan kan er in beginsel weer worden gespeeld

Dank voor jullie medewerking.

ROB, SEF en JULES.

Kantine tijdens de wintermaanden

Het eerste zomerseizoen met de nieuwe bardienstregeling zit er op. Als barcommissie zijn we erg tevreden met de resultaten. Voor een aantal leden was het nog wat wennen maar met een beetje hulp lukte het toch bijna iedereen om zich in te schrijven op het digitale afhangbord.

De verplichtte bardiensten van het zomerseizoen liepen tot eind oktober. In november gaan we kijken of de bardiensten gedraaid zijn door diegene die zich daarvoor opgegeven heeft en wie meer dan 2 bardiensten gedraaid heeft en dus nog geld te goed heeft van de club.

De regels van de bardiensten tijdens het winterseizoen

Het winterseizoen zal lopen van november tot aan eind februari en heeft andere regels wat betreft bardiensten. Geen verplichtte bardiensten zoals in het zomerseizoen. Wel willen we proberen de bar open te hebben op maandag- tot en met donderdagavond. Op maandag- en woensdagavond  kunnen de leden zich inschrijven om een bardienst te draaien van 19.30 tot 22.30 uur. De bar wordt bemand met één persoon. Deze bardienst(en) zullen betaald worden met €12,50 per avond. (Als bij slecht weer de bar niet open gaat, telt deze bardienst niet, dit in tegenstelling tot het zomerseizoen). Ga naar afhangbord.nl en schrijf je in voor een maandag- en/of woensdagavond!

Op dinsdag- en donderdagavond zullen de vaste groepen tennissers gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor  het openen en sluiten van de bar, deze tijden kunnen iets afwijken van de maandag en woensdag. Er kan dus niet ingeschreven worden voor de bardiensten op deze avonden.

Enkele praktische punten:

 • Winterleden kunnen zich niet inschrijven om een bardienst te draaien
 • De consumptiekaarten kunnen niet contant betaald worden dus vergeet je pinpas niet!
 • Het koffiezetapparaat blijft in gebruik; op maandag en donderdag moet bij aanvang van de bardienst het apparaat gereinigd worden (in de klapper staat de gebruiksaanwijzing).
 • De tap blijft aangesloten!

We hopen uiteraard dat de kantine ook gedurende de wintermaanden volop gebruikt kan worden.

De barcommissie: Lilian, Erna, Gerdie, Marita, Yvonne, Inge

Clubkampioenschappen 3/4-veld 2016

Woensdagmiddag 21 september. Eindelijk is het dan zo ver! De clubkampioenschappen ¾ veld gaan van start. Sommige deelnemers hebben van spanning slecht geslapen en zijn blij nu eindelijk aan de slag te kunnen! Dit jaar hebben we vooral mannelijke deelnemers: 7 jongens trekken ten strijde. Om 13.30 worden de spelregels en het spelschema bekend gemaakt. Iedereen speelt 10 minuten tegen elkaar en er wordt geteld in games. De 2 jongens die het beste scoren zullen om 16.20 uur de finale spelen, en wel een hele set!

kampioen 3-kwartEr volgen leuke, spannende en sportieve wedstrijden verdeeld over 3 banen. Bij elke baan staat een scheidsrechter die telt, beslist over ballen in of uit, en sommige nieuwelingen aanwijzingen geeft aan welke kant men moet serveren of ontvangen. Rechts, links, het is natuurlijk ook niet allemaal zo eenvoudig als je nog nauwelijks een echte wedstrijd gespeeld hebt. De weergoden zijn ons gunstig gezind: de zon schijnt volop. Dit is te zien aan sommige rode gezichtjes na de eerste partijen.

Tussendoor is er nog tijd voor een plak cake en wat lekkers te drinken. Dan weer verder met de volgende partijen. Rond 16.00 uur zijn alle wedstrijden gespeeld en trekt de commissie zich even terug om te tellen wie nu die “echte” finale mag gaan spelen. Deelnemer Luc Storms heeft een fantastisch idee! De finalisten moeten in de kantine gaan staan en alle andere deelnemers, supporters en commissieleden maken een haag waardoor ze naar baan 1 moeten lopen. Zo gezegd zo gedaan….. Onder luid geklap en gejoel mogen Floris Geurten en Loek Gruisen de baan betreden.

Het wordt een spannende pot met echte ballenjongens en veel toeschouwers. Uiteindelijk weet Loek Gruisen (links op foto) als eerste de 6 games binnen te slepen: Eindstand 6-3. Hij mag zich vanaf nu clubkampioen ¾ veld 2016 noemen. Loek nogmaals gefeliciteerd en Floris: prima gespeeld en proficiat met je 2e plaats! De bekers worden uitgedeeld en er volgt nog een korte fotoshoot en als afsluiting een ijsje voor iedereen.

Meer foto’s van deze leuke happening vind je hier op onze fotopagina.

Namens de jeugdcommissie willen we alle deelnemers nog eens bedanken voor hun sportieve bijdrage en we hopen jullie volgend jaar weer terug te zien!

Clubkampioenschappen 2016 in het diepste geheim gespeeld

Normaal gesproken is het de bedoeling om in de nieuwsbrief een stukje te schrijven over de afgelopen Clubkampioenschappen; zijn er opvallende dingen gebeurd, hoeveel inschrijvingen waren er, hoe was het tennis, hoe was het weer, was het gezellig….enz.

 

Echter dit jaar zijn de Clubkampioenschappen vanuit veiligheidsoverwegingen voor de deelnemers gespeeld in de extra beveiligde inrichting Tappeshorst. Voor zo’n extra beveiligde inrichting gelden strenge regels m.b.t. informatieverstrekking aan de buitenwereld. Met andere woorden; “What happens in Tappeshorst stays in Tappeshorst” of zoals de Amerikanen zeggen; “this is classified information”.

              TAPPESHORST

tappeshorst

De enige informatie die we mogen verstrekken is de volgende:

 • er is goed en slecht getennist.
 • deelnemers hebben gewonnen en verloren.
 • er zijn enkele incidenten geweest.
 • de tennisballen waren geel van kleur.
 • de tennisbanen waren rood-oranje van kleur.
 • de lijnen waren wit van kleur.
 • Y.S. uit Munstergeleen is clubkampioen geworden in de hoogste categorie HE 3,4,5.

U zult het moeten doen met bovenstaande informatie want vragen stellen aan de deelnemers heeft ook geen zin; zij hebben allen zwijgplicht.

Wilt u toch graag weten hoe zo’n Clubkampioenschappen zijn dan zit er maar één ding op namelijk MEEDOEN volgend jaar!

De Extra Beveiligde Commissie

Roman B., Maurice H., Lino T. en Robert v.K.

Roman B., Maurice H., Lino T. en Robert v.K.

P.S. Ondanks de extreme beveiligingsmaatregelen is het de paparazzi toch gelukt om vanuit de struiken enkele foto’s te maken tijdens dit evenement. De commissie betreurt dit uiteraard ten zeerste, maar zit met de handen in het haar. Hoewel de beelden vaak compromitterend zullen zijn en publicatie negatieve gevolgen kunnen hebben voor de betrokkenen, menen we toch de uitgelekte beelden met u te moeten delen omdat ze ook al in de media volop te zien zijn geweest. Zie het voorbeeld hiernaast. De ongecensureerde beelden zijn te vinden op onze fotopagina.

 

 

KNLTB Voorjaarscompetitie 2017

De najaarscompetitie is net achter de rug. Maar liefst 8 teams van TCM hebben daaraan deelgenomen, de ene wat succesvoller dan de andere, maar bovenal was er, ondanks het aanbreken van de donkere jaargetijden, weer veel plezier. Daarnaast spelen we ook nog met 7 teams in de Wil van Zorge indoor wintercompetitie en spelen diverse leden mee in regionale sponsorcompetities.

De komende weken moet ik al weer de inschrijvingen voor de voorjaarscompetitie 2017 gaan verzorgen. Vrijwel alle teams hebben aangegeven ook volgend jaar weer te willen deelnemen. Meestal in dezelfde teamsamenstelling, soms met wat kleine wijzigingen. Van een aantal teams moet ik de bevestiging nog ontvangen, maar ik verwacht geen verrassingen. Dit betekent dat de vrijdagavond weer ‘vol’ zit met 8 teams en ook op de zaterdag doen weer zeker 10 teams mee. Daar is wel nog een plaats voor een of twee extra teams. Op zondag (landelijk) en dinsdag (dames) is wel nog ruimte voor extra teams.

Mocht je graag competitie willen spelen, maar niet in een (bestaand) team zitten, geef dat dan even door aan mij (lcvisser@home.nl), dan zal ik kijken of er plaats te vinden is binnen een van de teams, uiteraard rekening houdend met de speelsterkte en de behoeften. Als je met diverse andere spelers met een compleet nieuw team aan de voorjaarscompetitie wilt gaan deelnemen, moet je ook snel met mij contact opnemen, zodat ik de mogelijkheden kan bekijken en de inschrijving kan gaan verzorgen. Deze inschrijving moet begin december rond zijn, dus wacht niet te lang.

Leo Visser (verenigings competitie leider)

Hoe zit het met je kennis van de spelregels?

rulesDie ene bal, die via het scorebord toch nog in het veld van de tegenstander valt, telt die nou of niet? En wat als de bal langs de netpalen wordt gespeeld?  Er zijn veel situaties tijdens het tennisspel waarbij het niet voor iedereen duidelijk is hoe de regels zijn. We kwamen dit document tegen, waarin iemand wat bijzondere spelsituaties bespreekt. En op internet is een leuke site, waar je je kennis van de regels kunt testen. Probeer maar eens op https://www.tennismasterz.nl/. Erg leuk en ook nog eens leerzaam. Veel plezier.

 

 

Jeugdtoernooi Maart 2017

Ondanks de oproep in vorige nieuwsbrief heeft zich nog niemand gemeld die de organisatie van het Putters jeugdtoernooi in Maart 2017 op zich wil nemen. Als zich de komende weken niemand meldt, zijn we helaas genoodzaakt om de KNLTB te verzoeken dit toernooi uit de toernooilijst voor 2017 te halen. Dus mocht je je nog geroepen voelen, neem dan contact op met Leo Visser via lcvisser@home.nl.

Lichtmix augustus 2016 terugblik

Jeannette Syswerda was dit jaar voor het eerst lid van de toernooicommissie. Zij blikt met veel plezier terug:

“Andere jaren hoefde ik alleen maar op tijd te zijn en mijn partijen te spelen. En van die jaren herinner ik me in elk geval dat het toernooi niet alleen maar gezellig was, maar dat het weer op meerdere momenten een spelbreker was. Altijd brak er op een ongelegen moment een hoosbui los, die – zeker toen wij nog gravelbanen hadden – verder spelen onmogelijk maakte. Ik kan u verzekeren dat de commissie op dit gebied dit jaar geen stress heeft gehad. We maakten ons – zeker op de zaterdag – meer zorgen over hoe we de deelnemers letterlijk en figuurlijk het hoofd koel konden laten houden. Flesjes met koud water en bekertjes werden uitgedeeld om enige verkoeling te bieden. Maar tegen temperaturen van 32 graden en meer is geen kruid gewassen. Daarom hebben wij ook al op de vrijdag het besluit genomen om geen aparte finale te laten spelen. Warmte en zon zijn geweldig, maar er zijn grenzen aan wat een mens aankan. En zo kwam het dat na het spelen van 6 rondes, Marinke en Luc Harings als nummer 1 uit de bus kwamen, op korte afstand gevolgd door Anita Neis en Tim van den Oord.

Een andere verandering ten opzichte van vorige jaren was, dat wij behoorlijk sterke spelers tot het toernooi hebben toegelaten, mits zij als partner een beginnende speler (speelsterkte 9) meebrachten. En op voorwaarde dat de sterke spelers zich sportief opstelden. Hoewel sommige mensen van tevoren hierover twijfels hadden, kunnen we na afloop met zekerheid vaststellen dat deze spelers zich uitermate sportief hebben gedragen en in alle opzichten aan het hoofddoel van dit toernooi hebben bijgedragen: gezellig met elkaar een potje tennissen, zonder grootse prestaties te moeten of hoeven leveren. De manier waarop de prijzen toebedeeld werden, droeg hier ook aan bij. De hoofdprijs ging naar plek 11, de traditionele taart werd uitgereikt aan de 13e plaats. En ook degenen die op de laatste plaats eindigden, gingen met een poedelprijs naar huis. We voegen de eindstand van de Lichtmix hierbij, zodat iedereen nog eens kan nakijken waar hij of zij precies geëindigd is.

Tijdens het toernooi hebben de deelnemers niet alleen gezorgd voor een goede baromzet, maar is er ook met smaak gegeten van de hapjes die door de commissie verzorgd waren. Het toernooi is afgesloten met een goed verzorgd koud en warm buffet van slagerij Cox uit Roermond. Tijdens en na het buffet hebben we meerdere mensen gesproken die het toernooi zeer geslaagd vonden en volgend jaar graag weer mee willen doen. Hoewel wij behoorlijk tevreden waren over het aantal deelnemers (56 mensen hebben meegedaan), vinden wij het niet erg als we volgend jaar NOG meer leden van TCM mogen verwelkomen.

Tot de volgende Lichtmix, ook namens de overige commissieleden Annelies Wielders, Carla van Beek en Godelieve Wijnands”

Bekijk hier de  Lichtmixtoernooi 2016 eindstand